UA
Pattern
Pattern

Тарифи на газ у травні 2020: скільки заплатять українці?

Тарифи на газ у травні 2020: скільки заплатять українці?

Додано: 2020-04-24

У травні українцям прийдуть дві платіжки за газ. Одна за обсяг спожитого газу у квітні, а інша за транспортування газу у травні.

Скільки заплатять українці?

Тариф у першій платіжці, тобто за спожитий газ, у всіх однаковий і становить 3,71 гривні за кубометр спожитого газу.

У квітні українці заплатили за спожитий у березні газ за тарифом 4,33 гривень за кубометр. Таким чином, в травневих платіжках тариф на 14,3% дешевше.

Ціна у другій платіжці, тобто за транспортування, відрізняється в різних областях і навіть районах області. У березні найдешевше платити у Києві - 0,34 гривні за кубометр газу, а найдорожче в частині Львівської області - 2,39 гривні.

Як визначається тариф за спожитий газ?

Ціну встановлює "Нафтогаз" щомісяця, але вона не може бути нижчою за вартість газу на голландському газовому хабі TTF плюс вартість його доставки в Україну. Таким чином до оптової ціни додають ПДВ, націнку газзбуту та "Укртрансгазу".

Як визначається тариф за транспортування газу?

Транспортування у різних містах обходиться по-різному. Чим менше місто, тим вище ціна на платіжку за розподіл газу. У селах щільність населення низька, тому собівартість транспортування зростає. Ось чому жителі сіл і селищ, а також малих міст будуть платити більше. Однак в Києві, де щільність населення найвища, ціна - найнижча.


За матеріалами: 24tv.ua