UA
Pattern
Pattern

Оплата комунальних послуг в умовах карантину

Оплата комунальних послуг в умовах карантину

Додано: 2020-04-24

Україна вже не перший день знаходиться на карантині. Громадян все більше турбує, як платити за комунальні послуги, чи можуть нарахувати штраф на заборгованість або припинити постачання. «Мінфін» дізнався відповіді на кілька болючих питань.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов розповів «Мінфіну» про роботу ЖКГ в умовах надзвичайної ситуації та карантину.

Як працюють підприємства житлово-комунальної сфери в період карантину?

Багато людей, які раніше працювали і, зазвичай, не були вдома цілими днями, вже на карантині. Ми розуміємо, що кількість таких людей буде збільшуватись, адже вірус стрімко розповсюджується. МОЗ закликає населення залишатись вдома. В таких умовах критично важливо забезпечити населення країни необхідними послугами.

За законом України «Про житлово-комунальні послуги»,  безперервно  здійснюються послуги з:

- постачання теплової енергії;
- постачання гарячої води;
- централізованого водопостачання;
- централізованого водовідведення;
- поводження з побутовими відходами;
- управління багатоквартирним будинком.

 

Перерви у постачанні можуть виникати лише у випадку:

- ремонтних і профілактичних робіт;
- ліквідації аварій;
- у міжопалювальний період для систем опалення.

 

Сьогодні всі підприємства, організації та установи, що надають ці послуги, працюють в штатному режимі.

Чи цілком будуть надаватися житлово-комунальні послуги (ЖКП)? Яку відповідальність несе споживач у разі несвоєчасної оплати комунальних послуг?

Так, послуги будуть надаватися в повному обсязі. В умовах карантину рекомендовано перебувати вдома і платити за них онлайн. 24 березня Мінрегіон надіслав лист з рекомендаціями в усі держадміністрації щодо оплати ЖКП в умовах карантину.

Підприємства ЖКГ повинні забезпечити споживачам здійснення онлайн-платежів через особисті кабінети на офіційних сайтах та за допомогою інших загальнодоступних сервісів. Важливо потурбуватися про людей похилого віку і допомогти їм оплатити комунальні послуги онлайн.

В умовах карантину та надзвичайної ситуації на території країни багато хто не зможе  повністю і вчасно оплатити комунальні платежі. Тому ми заборонили під час карантину нараховувати та стягувати штрафи і пеню за несвоєчасну оплату ЖКП. Забороняється припиняти або зупиняти надання послуг громадянам навіть у разі несплати платежів або їх затримки.

Проте оплата споживачами ЖКП впливає на роботу  підприємств галузі. Несплата ж може призвести до проблем у роботі постачальників. Мінрегіон аналізує дані щодо термінів та обсягів оплати і буде вчасно про це інформувати, аби галузь працювала злагоджено.

Чи можуть забрати житло при заборгованості за житлово-комунальні послуги?

Ні, примусове виселення із житла та примусове стягнення приватної власності громадян заборонено.

Чи можуть виселити в разі несвоєчасної оплати за житлово-комунальні послуги?

Громадян, які проживають в будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення, не можуть примусово виселити за несвоєчасну оплату ЖКП.

У соцмережах з’являються повідомлення про відключення централізованого водопостачання в населених пунктах. Чи можливо таке?

Послуги з централізованого водопостачання та водовідведення надаються безперервно, окрім випадків, коли необхідно провести ремонтні чи профілактичні роботи або ліквідувати наслідки аварії. Нині підприємства водопровідно-каналізаційного господарства працюють в штатному режимі.


За матеріалами: minfin.com.ua