UA
Pattern
Pattern

Своєчасна сплата за спожиту електроенергію – запорука надійного електропостачання в ваші будинки

Своєчасна сплата за спожиту електроенергію – запорука надійного електропостачання в ваші будинки

Додано: 2020-04-24

Оператор системи розподілу Одесаобленерго забезпечує електропостачанням більше 1 млн побутових і бізнес-клієнтів в місті Одеса та Одеській області. Від нашої безперебійної роботи і справного стану енергетичної інфраструктури залежить надійність електропостачання будинку кожного жителя Одеси і області, критично важливих об’єктів – 493 лікарень, з яких 16 – госпітальні бази для прийому хворих COVID-19.

Обов’язок оператора системи розподілу – забезпечити клієнтів електропостачанням, а обов’язок клієнтів – своєчасно оплатити ці послуги через постачальника електроенергії. Це передбачено Законом України «Про ринок електричної енергії» і Правилами роботи роздрібного ринку електроенергії.

Платежі клієнтів за електроенергію розподіляються між усіма учасниками ринку, у тому числі між державним оператором магістральних мереж НЕК «Укренерго», генерацією (найбільша з яких – держпідприємство «Енергоатом»), а також операторами системи розподілу. Борги населення дестабілізують роботу всієї енергосистеми.

ОСР Одесаобленерго змушений зауважити, що під час карантину рівень оплат клієнтами послуг з електропостачання критично погіршився. Уже в квітні загальний борг перед ОСР, сформований через несплату юридичних клієнтів і постачальника електроенергії ТОВ «Одеська обласна енергопостачальна компанія» становить 132 млн грн. Якщо клієнти і далі не будуть платити за використану електроенергію, то до кінця травня борг виросте до 252 млн грн, що дорівнює практично половині інвестиційнійної програми компанії для Одеси і Одеської області в 2020 році – 476 млн грн. На ці кошти оператор системи розподілу запланував завершити роботи з реконструкції підстанцій «Чумка», яка забезпечує надійним електропостачанням центральну частину міста, підстанції «Кримська» в селищі Котовського, і розпочати будівництво нової підстанції «Чубаєвка» для безперебійного електропостачання південно-західного району міста Одеси.

Ще 184 млн грн Одесаобленерго планує направити на капітальний ремонт 1833 км розподільних мереж 6-10 кВ, 1274 км розподільних мереж 0,4 кВ, а також капітальний ремонт 2013 трансформаторних і розподільних підстанцій.

Через накопичені борги в період карантину – висока ймовірність того, що компанія не буде мати можливість виконувати інвестиційні та ремонтні програми.

Співробітники компанії Одесаобленерго продовжують робити все можливе для обслуговування клієнтів, для стабільного і безперебійного постачання електроенергії: цілодобово проводяться аварійно-відновлювальні роботи, щоб в будинках працюючих підприємств, лікарнях було світло. За час карантину ми усунули 193 аварії для наших клієнтів.

Допомогти роботі енергетиків доволі просто: своєчасно оплачувати рахунки за електроенергію! Це ваш внесок у підтримання стабільності інфраструктури Одеси та Одеської області в умовах боротьби з поширенням коронавірусу.


За матеріалами: oblenergo.odessa.ua